07ožu

Teškoto

Ako, recimo, imamo neki proizvod koji smo kupili od proizvođača. Platimo ga deset kuna, primjerice.

U tih deset kuna je uključen materijal, dostava materijala, obrada tog materijala, amortizacija alata kojim je obrađivan materijal, radno vrijeme, utrošena energija za obradu, za osvjetljavanje radnog prostora, grijanje/hlađenje, curke iz računovodstva i administracije i sve one sitnice koje još idu uz to, a ja sam ih ovdje previdio. Pa, onda još PDV gore na to.

Majstorski je to proizvod. Osmišljen u trenucima slobodnog vremena nekog čovjeka koji ga je zamislio, osmislio, dizajnirao…dok je radio da zadovolji sve potrebe koje ima on sam i njegova obitelj.

Vrijedi svih tih 10 kuna plus PDV.

Dobar je to proizvod jer u tu cijenu je uključena i dostava na skladište, pa je upakirano u svoju ambalažu ima i uputstva za upotrebu, deklaraciju, sastav i certifikate, naljepnice. Dakle: plaćeni su već i dizajneri, proizvođači ambalaže, tiskare, kreativci za osmišljavanje teksta….sav materijal za isto.

Dobili smo ga povoljno, jer proizvođač sa tom cjenom ne može ući u financiranje prodaje, a ni ne zna kako jer je svoje znanje unio u proizvod. Unio je u dizajn, u odabir materijala, korake proizvodnje, izrade prototipova, organizaciju proizvodnje, nabavu strojeva, organiziranje radnika i još puno puno toga što sam vjerojatno ovdje ispustio.

Trebao bi mu neki prodajni prostor, iznajmljeni ili vlastiti. Treba ga opremiti sa inventarom. Treba ga napuniti sa robom. Nije u redu da je samo jedan artikl na tim policama. Treba još artikala koji su sukladni sa njegovim proizvodom. Treba odraditi nabavu tih artikala, odrediti cijene. Treba ih uskladištiti prije prodaje. Trebaju mu prodavači…njih nekoliko. Treba sve to osvjetliti, zagrijati, ohladiti, srediti reklame i objave po medijima. Sve to košta više nego što može uložiti.

Treba mu trgovac koji će taj proizvod prodati.

Prva stvar koju trgovac traži je rabat. Treba mu neki pomak u cijeni na koju će on staviti svoju maržu i biti konkurentan na tržištu. Treba mu da i on sam naplati sve ono što proizvođač nije mogao financirati. Treba mu ta cijena da može podmiriti sve obveze koje ima prema dobavljačima, prema radnicima, prema administraciji (koja to sve izračunava), prema režijama i svim davanjim ostalima koje ovdje nisam unio.

Kad sve to izračunaju, curke iz administracije, dobijemo cijenu proizvoda u trgovini.

2199,99 kuna!!!!!

— plus PDV !!

Kao što veli Vojko….kakoto?

Teškoto !

Ma šta te briga, narod će to ionako platiti.

Još nema zvjezdica
dreamer

escaped from dreamland ..wanna go back !!

2 osvrta na “Teškoto

  1. ET, kumashine moj….o tom ti ja cijelo vrijeme trkeljam ! Preteškoto… 😀
    Zahebatojeto….
    Blažena vremena robne razmjene!
    Znaš ono…ti meni to, ja tebi to, na ruke narafski. Još se malko cjenkamo, red je, pa si nakon obavljena posla još spijemeo nekaj, onak s nogu, na brzaka…. A još ako i potraje to, a zamire kobasičke, bude i potlempodneva kad prihajamo domu svome sretni što smo se dobro trampili ! 😀

  2. Baš se sve zakompliciralo u tobože uređenim odnosima… i svi više zarade od onog koji je nešto stvorio… Nije baš nešto motivirajuće bilo što proizvesti :-(. Teškotoooo jakooooo…

Odgovori